Bygg stödmur av mursten i trädgården

Det har på senare blivit allt mer populärt med stödmurar, både på grund av funktionaliteten och för att det är snyggt. Här får du veta vad som är bra att veta när du ska bygga en stödmur av mursten, men också av andra material.

 

Vi har tidigare skrivit om hur du kan bygga och mura en grill av mursten, men nu ska det handla om annat som du kan göra med mursten, nämligen att bygga en stödmur. Det går självklart bra att bygga en stödmur med andra material. Gör det som faller dig i smaken och det som passar dig. Här får du tips om att bygga stödmur.

 

Varför ska du ha en stödmur?

 

Det är bra att ha en stödmur i mursten eller annat hållbart material för att ta upp en nivåskillnad i en sluttning eller för att plana ut branta ytor, muren ser då till att massorna hålls på plats. Det är även något som är snyggt. I de allra flesta fall behövs det bygglov för att bygga en stödmur, det smartaste är att kolla med byggnadsnämnden i din kommun för att se vad som gäller just där du bor.

 

Material och att tänka på när du ska bygga mur

 

Det finns en mäng material som du kan välja på när du ska bygga stödmur, det som skiljer sig är underhåll, utseende och pris. mursten, betongmurblock, L-stöd, lecablock, platsgjuten betong, knäcksten, byggtimmer, gabioner och olika typer av natursten är fördelaktiga material när det kommer till att bygga stödmur, tipsar byggahus om i en artikel. Priset skiljer sig åt i material såklart men också i hur lång och hög din stödmur ska bli, samt hur mycket underarbete som behövs göras på just din tomt. För högre murar är underarbetet generellt dyrare, medans lägre murar inte kräver samma omfattande arbete. Det dyraste är att lägga en mur i natursten, men det är väldigt snyggt. Fundera över vad som passar dig och din plånbok!