Design i porslin och silver

I dagens inlägg skriver vi om designkollektioner – i både porslin och silver – samt hur man på bästa sätt rengör silver, något som är mycket lättare en vad en kanske kan tro!

I denna artikel kunde vi nyligen läsa att vår egen designprins Carl Philip tillsammans med Oskar Kylberg nu lanserar en alldeles ny kollektion och denna gång inte bestick utan vaser med akvarelltryck och bläck – inspirerat av hav och japan, funktion och avskalat formspråk. Prinsen säger i Expressen att de skissat i över två år och särskilt haft just vatten som ledstjärna under processens gång.

Ta hand om ditt nya matsilver

bestick litenNågot annat som prinsen tidigare designat är de omtalade, minimalistiska silverbesticken CPB 2091, som kom för några år sedan. Serien som är inspirerad av internationella metropoler har nog mycket av det som nya silverbestick ska ha – elegans men även en funktion och stilrenhet. Men det som kan vara bra att veta är hur en faktiskt tar hand om sina silverbestick, för silver är en metall som behöver putsas lite då och då. I GP kan vi läsa hur man når den där glansen och skinande ytan, och det är lätt gjort utan vare sig starka kemikalier och idogt gnoande – nämligen med aluminiumfolie, bakpulver och kokande vatten. Ganska lätt med andra ord – ett husmorstips som överlevt genom decennierna och fortfarande används och är väldigt skonsam mot själva silvret. När svartnat silver får tillbaka sin rena silverfärg igen är det faktiskt svavel som osar bort – något som kan uppkomma på grund av oxidering.

Om man gillar just silver som material – vare sig det är i designade bestick eller kanske smycken, så kan en med fördel titta på denna sida. Det finns oändligt mycket att hitta och se när man bara vidgar sina vyer lite. Det är även så att silver är mycket eftertraktat, särskilt av tjuvar, så det kan vara bra att förvara sitt matsilver eller sina silversmycken på ett säkert ställe.