Homestyling höjer värdet

Funderar du på att sälja din bostad? Det går att få mer pengar för den genom att styla den, men det gäller att inte överdriva.

De låga räntorna gör att många i dagsläget ser sig om efter en ny bostad. Möjligheten att låna till en lägre ränta lockar många, men leder också till att slutpriserna blir högre.

Den som verkligen vill få så mycket som möjligt vid försäljningen av sin bostad rekommenderas att styla den. Den finns professionella homestylister, men man kan också göra arbetet själv. Hur man än gör är det några saker som är viktiga. För det första bör man, om man kan, skapa ett välkomnande intryck redan utanför bostaden. Det kan med andra ord vara nödvändigt att snygga till i trädgården, flytta barnvagnen från trappavsatsen, etc. Vad som behöver göras beror på var man bor. Detsamma gäller entrén. Ofta lönar det sig att lägga mest krut på den, kanske rent av måla om.

Rent generellt är det viktigt att göra det möjligt för de spekulanter som kommer på visningen att direkt få en känsla för hur det skulle vara att bo där. Det är därför som många rensar sina bostäder på personliga detaljer. Det gäller att matcha bostaden mot området, och gärna också med arkitekturen. Sist men inte minst bör man tänka på demografin i området. Vem är den tänkta köparen, och hur kan man inreda lägenheten för att tilltala denna?

Tre exempel på hur en och samma lägenhet kan inredas på olika sätt för att tilltala olika målgrupper hittar du här. Det är stor skillnad på ett hem som inretts för att tilltala ett par med små barn, och ett hem där säljaren tänker sig att köparen är en medelålders singel.

Det gäller dock, som med allt annat, att inte överdriva. För mycket homestyling upplevs av många som irriterande, enligt en undersökning som Sydsvenskan refererar.