IKEA + Ilse Crawford = sant

Det blir allt vanligare att lågpriskedjor samarbetar med kända designers. Vanligast är detta på modeområdet, men det är inte begränsat dit. Det händer även att möbelbutiker lanserar liknande samarbeten, vilket gör att kunderna får design i världsklass till ett rimligt pris.

Vi är begeistrade över IKEAs nya kollektion Sinnerlig, som lanseras nu i dagarna. Man har nämligen valt att samarbeta med Ilse Crawford, en brittisk designer som betraktas som en av de mest inflytelserika i sitt hemland. Men det handlar inte om klassiskt brittisk design. Crawfords möbler liknar inte klassiska Chesterfield-fåtöljer, och är inte klädda i blommigt tyg. Istället arbetar hon i naturmaterial som kork, bambu, akacia och sjögräs. Formspråket är mycket uppskattat även i Sverige: hon har bl.a. inrett stjärnkocken Mathias Dahlgrens restauranger. Inspirationen till hennes möbler kommer ofta från hur människor interagerar med omgivningen i offentliga miljöer.

Till DN säger Crawford, om sin syn på design i allmänhet:

– Design ska vara ett rum för livet. Den ska adressera våra basala mänskliga behov och förstärka och berika livet. I dag säger många att de inte känner sig hemma på kontor, i sjukhus eller på gatan. Hur många rum har vi inte varit i som är ogästvänliga? Otrevliga material, hårt ljus, oöverskådlig planering. Design är väldigt sammanvävt med mental hälsa och en känsla av att vara hemma.

Sinnerlig omfattar ungefär 30 artiklar, från bord och pallar till mattor, flaskor och porslin. En av de möbler som troligen kommer att bli mest omtalad är en dagbädd som för tankarna till Bruno Mathsons fåtöljer. Det finns även fantastiska blomkrukor och tillbringare i keramik. De passar också bra att kombinera med porslinet i en annan ny IKEA-kollektion, Sittning. Som namnet antyder är serien skapad för middagsbjudningar.

Det dominerande materialet är dock, som ofta när Crawford skapar något, kork. Bilder från kollektionen hittar ni här.