Inte lika enkelt för karriärkvinnor som för män

Trenden just nu: göra karriär. I alla fall om du är kvinna. Få väljer numera ett liv som hemmafru och 1868410-businessistället är det papporna som förväntas stå för i alla fall hälften av föräldraledigheten och borde ta fler vabbdag. Dessvärre är det inte lika enkelt för kvinnor att göra karriär som män. Bland annat för att männen inte tar sitt ansvar och för att kvinnorna har för mycket på sina axlar.

Enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Empowered Woman uppdagades att kvinnor upplever att det är svårt att göra karriär.

– Många unga känner sig också särbehandlade på grund av sitt kön, något som jag själv varit med om många gånger. Som kvinna tas du oftast inte på lika stort allvar som männen och får jobba dubbelt så hårt för att få igenom dina affärsidéer. Gisela Wood.

Men trots detta är det fortfarande karriären som är fokus för majoriteten av kvinnorna i Sverige och förhoppningen är att det tills slut blir en jämlik arbetsmarknad. Enligt arbetsmarknadens jämställdhetsrapport som kom tidigare är veckan tjänar kvinnor fortfarande enbart 85 procent av männens lön, självklart är även det någonting som påverkar de arbetande kvinnorna.

Detta är också någonting som gör att många kvinnor dessvärre går in i väggen, eftersom de känner att de måste ansvara för både hem och kämpar för en stark karriär. Se gärna på det här inslaget från TV4 med rubriken “Kvinna – är du utbränd eller överutnyttjad?“, där man verkligen sätter fingret på problemet. Fler kvinnor blir sjukanmälda för stress och psykisk sjukdom. Någonting som självklart inte är okej. Vad bör man då göra åt det? Främst är det självklart bra om en ser till att kvinnor kan fokusera på jobb snarare än någonting annat. Kanske bör en avlastning göras, exempelvis med städhjälp från www.hemkart.se? En annan bra idé kan vara att beställa matkasse hem för att stryka att handla mat från listan. Vi lever i en tid då det finns möjligheter att avlasta. Eller så kanske mannen i hemmet kan ordna detta. Oavsett vilket är det viktigt att kvinnorna får en möjlighet att ta plats och ses som en självklar jämlike mot mannen när det handlar om att göra karriär.