På liten yta

Det råder trångboddhet i Sverige, och det lär tyvärr inte förändras under de kommande åren. Därför kommer vi att vara hänvisade till att inreda smart. Det går nämligen att få plats med mycket även på en liten yta, men det kräver en del planering.

Trångboddhet är ett stort problem i Sverige idag, framför allt i storstäderna. Även på många mindre orter är det dock svårt att hitta en bostad, framför allt hyresrätter. Det här gör att många bor kvar i små lägenheter, eller kanske t.o.m. hemma hos sina föräldrar. Många familjer är också trångbodda, vilket leder till att barnen får dela rum.

Även om den här situationen inte är idealisk, så kan man göra den lättare att uthärda genom att inreda smart. Det går att få plats med oväntat mycket på en liten yta, även om det inte är högt i tak, och även om man inte får eller vill borra i väggarna.

Först och främst bör man ställa sig frågan vilka behov man har. Med ”man” avses här alla som bor i hushållet. Den som arbetar hemifrån måste ha ett hemmakontor, den som gillar att sy vill kanske ha en syhörna, och den som helst tittar på tv uppskattar en skön soffa att sjunka ned i. Det kanske är en och samma person som har dessa tre intressen, eller så är det tre olika personer i samma familj. I båda fallen kan man skapa flera rum i ett och samma rum, där alla dessa aktiviteter är möjliga. Om flera personer ska samsas i rummet, samtidigt, bör man dock lägga extra möda på att möblera så att de inte stör varandra.

Ljus och rymd

En lägenhet belamrad med prylar kommer att upplevas som mindre. Därför är det viktigt med bra förvaring. Stapla flera byråer på höjden, köp lådor på hjul som går att ha under sängen, eller investera i hyllor som rymmer riktigt mycket. Eller gör alltihop, om du har riktigt mycket prylar. Förvara viktiga papper i pärmar, så att de inte ligger och skräpar.

Less is more, brukar det ju heta, och det gäller verkligen när det kommer till inredning av små bostäder. Man bör tänka över både en och två gånger innan man introducerar en ny möbel, och det ska helst vara möbler som har mer än ett användningsområde. Sådana möbler som man bara använder ibland, exempelvis extra stolar som plockas fram när man har gäster, bör vara hopfällbara eller stapelbara.

Personlighet

Samtidigt får hemmet inte bli steril: det måste märkas vem eller vilka som bor där. Tavlor och planscher tar nästan ingen plats alls, så dem behöver man inte snåla med. Detsamma gäller filtar, kuddar och annat som gör bostaden mysigare. Detsamma gäller belysning, som inte bara gör lägenheten trevligare att vistas i. Dålig belysning i exempelvis ett hörn gör att det inte används till sin fulla potential, och det gör bostaden ännu mindre. Satsa på en bra taklampa i varje rum, men komplettera med golv- eller taklampor vid skrivbordet, vid soffan och på andra ställen.

Fler tips om hur man kan inreda en liten lägenhet hittar du i den här artikeln.