Rusning efter rot- och rut

Allt fler verkar ha fått ett renoveringsuppvaknande och med det vill få till sina projekt nu innan årsskiftet. Detta då avdragen för de hushållsnära tjänsterna kommer att minska från 50 % avdrag till ett avdrag på 30 %. 

renovering verktygÄr du ute efter en hantverkare får man hoppas att du är god vän med en sådan då det kan ta en enorm tid innan man annars får tag i en. Och handlar det om större byggen där du kommer att behöva byggnadslov är det bara att luta dig tillbaka och inte känna stress. Detta då du kommer att få magsår för det har blivit ännu längre väntetid på att få ut sitt bygglov. Ett alternativ är att du samlar på dig det material som behövs på http://www.byggvarulistan.se/ för att sedan försöka göra så mycket som möjligt själv. Detta för att komma igång med projektet och sedan ta in hantverkare när dina kunskaper faller. Det blir även en mycket billigare renovering och du kan då lägga mer pengar på inredning.

Rot-boomen

Det är i tidningen Expressen som vi kan läsa om Rot-boomen och att det redan efter semestertiderna har varit full rulle på att få tag på hantverkare. Varför man kommer att göra denna ändring är då Regeringen har valt att satsa mer på bostadsmarknaden och då måste man prioritera och göra ändringar. Vad detta kommer att få för konsekvenser kan man bara spekulera i och det återstår att se.

De nya reglerna

Efter årsskiftet kommer skattereduktionen gällande ROT att gå ner från 50 % till att täcka 30 % av arbetskostnaderna men taket kommer att ligga kvar som det gör nu på 50 000 per år per person i ett hushåll. Gällande RUT-avdraget så kommer detta avdrag att halveras från 50 000 till 25 000. Tjänsterna läxhjälp, matlagning och poolrengöring som förut omfattades av rut kommer inte längre att vara avdragsgilla. Vill man att man ska få 50 % avdrag så gäller det att man betalar innan nyår.

Svartjobb och arbetslöshet

Det är otroligt många som ställer sig skeptiska till denna förändring. Detta då man började få en helt annan kultur främst inom byggbranschen där man såg att svartjobben minskade. Sveriges Radio skriver om att många är oroliga och att man ser att allt fler kommer att bli av med jobben samt att det kommer att bli en orolig marknad. Dock finns det även röster som säger att byggjobben kommer att finnas kvar för att Regeringen kommer att satsa mer på bostadsbyggandet och då behövs det hantverkare.

Johan Mosslin, VD på VVS Företagen är skeptisk och ser en mörk framtid:

Det är ett hårt slag mot Sveriges bygg- och installationsföretag. Risken är stor att vi får tillbaka den osunda konkurrensen där även jobben riskeras. Vita trygga anställningar hos de seriösa företagen ersätts med otrygga arbetsförhållanden på den svarta marknaden. (läs mer här)

Förhoppningsvis kommer privatpersonerna att välja de vita jobben framför de svarta och så samma kvalitet hålls, samt att privatpersonerna inte kan räkna med att få avdrag utan får själva prioritera om. Kanske ställa in en utlandssemester för att få renovera badrummet?