Trendigt med energisnålhet

Att vara energieffektiv och därmed energisnål är allt mer populärt och bland de hetaste trenderna när det kommer till nybyggen – men det går även att energieffektivisera sitt befintliga hem, och det med enkla medel.

energi glödlamporI Smålandsposten står att läsa om hur man i Växjö planerat att bygga ett helt nytt område med så kallade passlivhus, men intresset för dessa hem har varit otroligt lågt och därför har man fått tänka om. Istället väljer man att följa den senaste trenden och det är att fokusera på hem som är energieffektiva, något som gjort att man nu valt att bygga olika sorters hem för olika sorters energieffektivitet. Det gör att man nu är på god väg att bygga ett komplett bostadsområde med förskolor, skolor, hem och äldreboenden – allihop med starkt fokus på miljön. Visserligen är alla dess byggnationer nybyggen, men turligt nog går det även att energieffektivisera även äldre bostäder.

Gör hemmet energieffektivt

Det är många komponenter som ska till när det kommer till att energieffektivisera sitt befintliga hem och bostad på bästa sätt. Ett steg i ledet är exempelvis att se över hemmets inomhusklimat och det går att få bättre inomhusklimat med E-klok genom att investera i luftavfuktare, luftkonditionering och luftrenare bland annat. Men det första steget är förstås att se över sina energikostnader och sin nuvarande energiförbrukning. Till exempel skriver Svenska Dagbladet om hur fastighetsägaren Rikshem lyckades spara in en miljon kronor på att göra sina bostäder för sina hyresgäster mer energieffektiviserade och det har man enligt deras energi- och hållbarhetsansvarige lyckats med genom att kombinera sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Men för en villa eller bostadsrätt kanske man inte kommer upp i den inbesparingssiffran men självklart går det att energieffektivisera och sänka sina kostnader man flera tusenlappar i alla fall – och det genom att se över dessa punkter och åtgärda dem:

När dessa tre frågor är besvarade kommer vi till själva åtgärdspunkten och nu gäller att hitta de bästa lösningarna. Något att inspireras av till exempel årets upplaga av E-Prize som hålls av Veckans Affärer och i år lägger fokus på Sveriges mest innovativa och klimatsmarta energilösningar – nomineringar och vinnare presenteras i höst.