Trendigt med trägolv

Det som man får tänka på när man funderar på att byta golv är över hur mycket tid man är beredd att lägga på att ta hand om golvet, om man vet att golvet kanske kommer utsättas för mycket slitage, det finns nämligen en hel uppsjö av olika trägolv med varierat utseende, olika träslag som behöver olika ytbehandlingar och som dessutom finns i olika sorters storlekar när det kommer till tjocklek, längd och tyngd.

I Sydsvenskan kan vi läsa att ett trägolv som var billigt att köpa kan bli dyrt i längden eftersom många billigare varianter inte går att slipa och därför inte går att renovera när de blir lite slitna, ett lite dyrare men även tjockare trägolv kan däremot slipas om och om igen och hålla i över hundra år, kanske ett golv i stil med de som finns på Parkett Design till exempel.

Do’s and Don’ts

parkettgolv bygga husI SvD kan vi läsa att golvslipning kan vara svårt om man inte har gjort det förut samt att olja är trendigast men det betyder också att golvet måste efterbehandlas i tre år. Väljer man istället att använda lack finns det numera bara vattenbaserad lack, som i sig inte är lika hållbar med däremot giftfri.

I Expressen får vi lära oss mer om hur vi ska göra för att bevara våra fina trägolv, eller snarare vad vi ska undvika att göra. Var bland annat försiktig med dammsugarborsten och se till att dammsuga ofta, smuts och damm kan nämligen repa golvet. Du behöver dessutom inte våtrengöra mer än varannan månad, dammsuga hellre. Var försiktg med starka rengöringsmedel och dränk inte golven i vätska, tänk snarare fuktig än våt. Undvik ångtvätt och se till att inte ha mattunderlägg av gummi som kan förstöra golvets glans, håll gärna solens strålar borta från golvet om så möjligt samt vassa förmål som inte är en bra kombo med trägolv – som vassa klor och höga klackar.