Trendspaning 2016

I ett tidigare inlägg skrev vi om att det är trendigt med trägolv, även om detta ibland kan kräva en del jobb för att hållas à jour och snyggt i flera årtionden. I dag skriver vi i stället om trender som tros komma att prägla år 2016.

nordiskadesignpriset.se(2)Enligt ett analysföretag som heter Kairos Future, kommer trenderna för det nykläckta år 2016 vara allt från självrannsakan och omprövning till att hitta nya lösningar samt att söka frälsning. Ledorden för detta år är enligt företagets vd att ”växla ner” och ”skärma av”, och att detta är något som företaget kommit fram till genom att ständigt köra en uppdaterad omvärldsbevakning.

Det är i en artikel i Dagens Nyheter som vi kan läsa om den heta trendspaningen, och mer som kommer att prägla detta förestående år är enligt experter att det blir vanligare att dela på saker än att äga allt själv samt att spara är det nya slösa. Om det var inne för några år sedan att ”shoppa loss” kommer det vara ett mer hållbart tänk som kännetecknar dagens och framtidens beteende. Kanske kommer fler och fler välja att dela bostad och bil, dels för att minska kostnader men även för att minska känslan av ensamhet och hjälpa till i tider av kris, som ju är en del av vår vardag på ett annat sätt nu än vad det var för kanske tio år sedan.

Självfrälsning genom sunt leverne

Enligt samma artikel kommer vi fortsätta att söka så kallad självfrälsning genom att äta rätt, försöka att hålla oss friska samt att leva vad en kan kalla ett enklare liv. Vi kanske har uppfattat att en inte behöver allt man trott att man behöver, särskilt i teknik- och prylväg, men även vad gäller sådant som bucket lists över vad en ska hinna med att uppfylla och förverkliga innan man dör – något som kan vara stressande deluxe för väldigt många.

En intressant grej som kommer fram i artikeln är vidare att om idealet hos förra generationens nyvuxna var att resa, se världen och skaffa familj sent så är det i dag snarare så att personer i 20-års åldern letar själsfrände att dela livet och starta familj med och ser det som en utmaning att bita tänderna i snarare än att självförverkliga sig.

Inredningsmässigt är det mer gröna växter och organiska former som gäller.