Välj lampor med stil

Avskalat, minimalt och enkelt möter det pampiga, framåtsträvande och industriella. Belysningstrenderna är motsträviga och samtidigt logiska: vår tid är full av motsägelser och uttryck, och lampan? Den är inte bara en ljuskälla, utan också en möbel i sig. Den nakna glödlampan är påväg ut och ersätts av den överdrivna, stora lampan.

Rökfärgat, taklampor i globform och teaklampor. Det är några exempel från http://www.lampgallerian.se/lampor/taklampor/ som rekommenderas varmt för att låta inspirationen flöda. När du ska hitta en lampa gäller det att ta hänsyn till en rad faktorer. Hur matchar jag lampan med taket? Det kanske inte är det första man tänker på, men man kan nå oväntade resultat med de subtila matchningarna. Det gäller att våga experimentera. Dessutom vill man gärna inte bara nöja sig med en lampa. För den där extra mysiga känslan behöver man åtminstone ett par stycken!

Det är inte bara hemma som de uttänkta lamporna har slagit rot. På gator och torg runt om i Sverige rustas den mörka årstiden upp med belsyning. I Uppsala lägger man 3 miljoner kronor på belysningen av staden.

Second hand eller nytt?

Du kan aldrig ha för många lampor, tydligen. Och det är lätt att tänka sig att de bästa retrolamparna hittas på loppisar. Men när man väl står där ser man bara massa trasiga lampor eller med gamla uttag. Moderna lampor har fördelen att de kommer hålla bra mycket längre och dessutom har de mycket mer innovativ design. Ofta försöker de både efterlikna klassiska favoriter, men också skapa något som känns nytt och fräscht och som vi inte har sett förut.

Och om du vill passa dig för att köpa något som är påväg ut, bör du ta en titt i Expressens 2017-guide.

 

En liten inspirationsvideo: